# EAW Workshop on the use of HTS method in Alpine Water - 18-19<sup>th</sup> MAY 2021 -

19th May afternoon for parallel regional sessions in native languages

Morning 9:30 - 12:00 // Afternoon 13:00-16:30

# Meeting links to Webex teleconference:

You may install "CISCO Webex meetings"-App or join by your Browser

#### Meeting-Information Tuesday 18.05.2021 Meeting-Link: https://stmelf.webey.com/stmelf/i.php?MTID=m1ff

https://stmelf.webex.com/stmelf/j.php?MTID=m1ffc5132df67aee486836509e3763cb0 Meeting-number: 137 285 4344 Password: **ySkMi445553** (97564445 with phone or video systems)

### Meeting-Information Wednesday 19.05.2021

Meeting-Link: https://stmelf.webex.com/stmelf/j.php?MTID=m0116a0cfaa8b330aacea3d89f549fb61 Meeting-number: 137 865 4573 Password: eyV7wv46223 (39879846 with phone or video systems)

# Program

DAY 1	Wednesday, 18 <sup>th</sup> May, 2021	Lecturers
	Sessions with discussion	
9:30	Introduction to the workshop and overview of sessions	Jochen Schaumburg
20 min		
	PART 1 - How to gain a taxa inventory by HTS method from	
	environmental samples?	
09:50	(session aim: introduction to the main work flows and main decisions	CHAIR: Rainer Kurmayer
10 min	within the project so far)	
10:00	Each step is important: Up-to-date protocols for sampling, DNA	Ute Mischke
30 min	extraction, PCR, sequencing and bioinformatics	
10:30	Strengths and gaps of high-throughput sequencing applications in	Nico Salmaso
60 min	water biomonitoring and ecological assessment: Lessons from the Eco-	
	AlpsWater Project	
11:30	Q&A and DISCUSSION Part 1 Project concept and workflow	
30 min	– Question collection from observers and users	
12:00	Workshop break	
60 min.		
	PART 2 – Integration of EU-WFD/CH-WPO monitoring results	
	with HTS and the role of data bases	
	Aim: results metabarcoding to traditional methods	
	Presentations on results for fishes	Chair: Hans Rund
13:00	Fish species in Eco-AlpsWater's key waterbodies based on traditional	Josef Wanzenböck
25 min	sampling methods	
13:25	Traditional and HTS biomonitoring methods in Austrian waterbodies	Hans Rund
25 min		
13:50	Traditional and HTS biomonitoring methods in Lake Starnberg	Christian Vogelmann
25 min		
14:15	eDNA metabarcoding for fish biodiversity assessment in the Alpine	Giulia Riccioni
25 min	waterbodies	
10 min	Break time	CHAIR: Nico Salmaso
14:50	HTS taxonomy results – Make taxa lists available	Ute Mischke
30 min		
15:20	Recovery rates of plankton taxa by HTS and which are newly detected	Rainer Kurmayer
30 min	with focus cyanobacteria	
15:50	Ecological status assessment based on HTS results - restrictions and	Frederic Rimet
20 min	new opportunities - DNA metabarcoding and diatom biomonitoring	
16:10	Q&A and DISCUSSION Part 2 – Question collection from observers	
20 min	and users	
16:30 - 17:00	End of day 1	
17.00		



	Wednesday, 19 <sup>th</sup> May, 2021	
DAY 2	Session	Lecturers
	PART 3 - Roadmap for knowledge transfer	
	Session aim: EAW integration of next generation monitoring to routine	Chair: Jochen Schaumburg
	water management	
9:30	Visit and explore the EAW webpage	Tina Elersek
30 min.		
10:00	HTS method in Italy – Report about the Initiative	Chiara Zampieri
10 min.		
10:10	Experiences with HTS method for fish in Slovenia	Špela Remec-Rekar
10 min.		
10:20	Experiences with HTS method for fish in Germany	Christian Vogelmann
10 min.		
	Water resources management in the EUSALP programs	CHAIR: Gianantonio
		Battistel
10:30	The role of the Eco-AlpsWater network in the governance and	Nico Salmaso, LP, FEM
10 min.	preservation of water resources in the Alps	
10:40	Facilitation of connections with the EUSALP policy	Gian Antonio Battistel, LP
15 min.		FEM
10:55	Improving governance approaches in the Alpine Space regions	Alessandro Gretter, LP, FEN
10 min.		
11:05	Discussion	Chair: Gian Antonio Battiste
10 min. 11:15	Metadata: Data sets to bring eDNA results into environmental context	Tina Elersek
11:13 10 min.	Metadata. Data sets to bring eDNA results into environmental context	I ma Elersek
11:25	Perspectives for harmonization and HTS integration in water	Camilla Capelli and Fabio
10 min.	biomonitoring across the Alpine Space (EU-WFD/CH-WPO)	Lepori
11:35	Discussion about the integration of EAW experience into the water	Moderator: LP and WPs
25 min.	quality assessment and management in the Alpine Space area	
DAY 2	Regional Stakeholder meetings	
afternoon	in parallel sessions in native languages	
	Wednesday, 19 <sup>th</sup> May, 2021	
13:00	I) Join Italian and Switzerland regional stakeholder event	Chiara Zampieri / Camilla Capelli
2:30	,	Ute Mischke / Christian Vogelman
hours	II) Join Bavarian and Austrian regional stakeholder event (on	/ Jochen Schaumburg / Raine Kurmayer / Josef Wanzenböck an
	fish and micro algae inventories)	others
Topic 1	Regional results in detail and discussions with stakeholders and	
ropic r	potential users	
Topic 2	Demonstration of the "EAW taxa analysis tool" (draft version of an	
Topic 2		
Tamic ?	Access data base)	
Topic 3	Collection of questions from users to improve the FAQ catalogue	

Meeting links to regional stakeholder meetings (19<sup>th</sup> May, start 13:00):

# (I) Meeting rivolto agli stakeholders ed observers italiani e svizzeri

Link per l'iscrizione: <u>https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAtfuGhrD8pHdLoQrKc6hbsrYPxSBtoGWGo</u> Meeting link: <u>https://www.isprambiente.gov.it/it/news/meeting-regionale-italia-svizzera-del-progetto-ecoalpswater</u>

## (II) Informationsveranstaltung zur bayerisch – österreichischen Beteiligung am Alpine Space-Projekt Eco-AlpsWater

Meeting link: https://stmelf.webex.com/stmelf/j.php?MTID=m5b48705dd978a357fd8d91fc4a568ed6

# https://www.alpine-space.eu/projects/eco-alpswater/en/home



**PROJECT SELECTED** | FOR CO-FINANCING BY THE EUROPEAN UNION